Європейський вимір наукового доробку Катерини Грушевської - Скрипник, Г. (Матеріали до української етнології, 2018)
У статті на основі ґрунтовного прочитання й аналізу монографічних студій К. Грушевської здійснено спробу осмислення етнологічної наукової спадщини ученої на тлі тогочасних європейських студій. Предметом розвідки є передусім книжкового формату видання дослідниці: «Примітивні оповідання, казки і байки Африки та Америки», «З примітивної культури. Розвідки і доповіді Катерини Грушевської», «Українські народні думи». Найбільшим науковим досягненням К. Грушевської стала її подвижницька праця по укладанню повного корпусу українських народних дум; по виявленню, науковій систематизації та осмисленню (на підставі територіального розподілу за окремими кобзарськими школами) зразків українського героїчного епосу. The article, based on a thorough reading and analysis of K. Hrushevska’s monographic research, attempts to comprehend the ethnological scientific heritage of the scholar against the background of contemporary European studies. Its subject is primarily her book-size editions: Primitive Stories, Tales and Fables of Africa and America, Hrushevska’s Studies and Reports on Primitive Culture, and Ukrainian Folk Dumas. K. Hrushevska’s greatest scientific achievement was her selfless work on compiling the full corpus of Ukrainian folk dumas, as well as on identifying, scientifically arranging, and comprehending (on the grounds of their territorial division by separate kobzar schools) the samples of the Ukrainian heroic epic.