Методики дослідження життєвого простору в зонах погранич - Верменич, Я. (Матеріали до української етнології, 2018)
У статті висвітлено методологічні засади дослідження пограничних територій у контексті напрацювань сучасної історичної регіоналістики. Подано характеристику загальних підходів, що застосовуються для аналізу життєвого простору в зонах погранич. Визначено етнокультурну специфіку Південної України з акцентом на існуванні в субрегіоні складного переплетення цивілізаційних та культурних впливів. The methodological principles of the boundary territories study in the context of the modern Historical Regionalistics are described. The characteristic of the general approaches applied for the analysis of living space in the zones of the border is given. The ethnic and cultural specificity of Southern Ukraine, with the emphasis on the existence of the complex interlacement of civilizational and cultural influences in the subregion, is determined.