Комп’ютерне формування температурного поля твердосплавного різця для його індукційного паяння та загартування - Дутка, В.А. (Сверхтвердые материалы, 2008)
Наведено результати чисельних експериментів по формуванню температурного поля поверхні державки твердосплавного різця для його індукційного паяння та подальшого загартування. При цьому використано розроблену раніше комп’ютерну модель температурного поля твердосплавного різця в процесі його індукційного паяння. Показано, що за величиною швидкості нагрівання весь інтервал часу паяння можна розбити на дві стадії: перша — швидке нагрівання — триває від початку до моменту досягнення температури магнітних перетворень, а друга — повільне нагрівання — триває решту часу паяння. На першій стадії швидкість нагрівання поверхні державки різця в 5—6 разів більша, ніж на другій. За результатами обчислень побудовано в тривимірному просторі координат час—частота—струм в індукторі поверхню параметрів, яку можна використати для вибору режимів індукційного паяння. The paper summarizes the results of numerical experiments to study a temperature field formation in the holder surface of a cutting tool during its induction brazing and further quenching. The author of the paper uses a previously developed computer model of a temperature field in a carbide cutting tool during its induction brazing. It is demonstrated that the entire brazing time can be divided into two stages in terms of the heating rate: the first stage—fast heating—lasting from the beginning until the magnetic transformation temperature is reached, while the second one covers the remaining brazing time. At the first stage the tool holder surface is heated 5–6 times faster than at the second stage. Based on the calculated results, a surface of parameters has been plotted in the three-dimensional space of time—frequency—current in the induction coil; it can be used for choosing appropriate induction brazing conditions.