Исследование характеристик сетей сотовой связи с ограниченной очередью нетерпеливых h-вызовов - Пономаренко, Л.А.; Меликов, А.З.; Бабаев, А.Т. (Проблемы управления и информатики, 2006)
Запропоновано наближений метод розрахунку характеристик процесів обслуговування викликів у мережах стільникового зв’язку. В мережі можливе утворення обмеженої черги нетерплячих h -викликів, які обслуговуються згідно зісхемою резервування радіоканалів базової станції стільника. Розроблено досить прості алгоритми розрахунку ймовірностей втрат нових і h -викликів, а також середньої кількості зайнятих каналів і викликів кожного типу в стільнику. Розв’язано задачу поліпшення показників якості обслуговування різнотипних викликів. Наведено результати обчислювальних експериментів. An approximate method for calculation of characteristics of call processing in mobile cellular networks is proposed. Finite queues of handover calls are processed in accordance with radio channels reservation scheme of cell’s base station. Relatively simple algorithms are developed for calculation of loss probabilities of new and handover calls as well as average number of busy channels of each type of calls. Solution of optimization of QoS problems is introduced. Results of numerical experiments are given.