Метод итеративной идентификации многомерных систем по неточным данным. Часть 1. Теоретические основы - Губарев, В.Ф. (Проблемы управления и информатики, 2006)
Викладено теоретичні основи нового методу ідентифікації багатовимірних динамічних систем за наближеними даними, які отримано з експериментів. Запропоновано та обгрунтовано ітеративну схему відновлення математичної моделі об’єкта за окремими частинами, що називаються субмоделями. Для цьоговикористано постановку задачі в нестандартній формі. На її основі отримано умови ідентифікованості та запропоновано способи формування на вході інформативних сигналів, які дозволяють на виході виділяти сигнали субмоделі. Описано процедуру визначення структури субмоделі та відповідних їй власних значень. Theoretical foundation of new identification method of multivariable dynamical systems over approximate data obtained from experiments are stated. It is proposed and justified the iterative scheme of reconstruction of mathematical model of the object by separate parts named submodels. For this the non-traditional problem statement was used. On the basis of it the identifiability conditions were derived and way to form the informative input signals which allow to select submodel on output are proposed. Procedure allowing to establish the submodel structure and to evaluate the submodel eigenvalues is described.