Декілька документів про дослідницю історії Одеси Д.Г.Атлас - Мельник, О. (Чорноморська минувшина, 2006)
Автор розглядає факти біографії відомого історика Одеси Доротеї Генріхівни Атлас та впроваджує до наукового обігу невідомі раніше документи, що стосуються її навчання на історичному та юридичному факультетах Одеських вищих жіночих курсів (1903 – 1912 рр.). The author considers the facts of the biography of the well known historian of Odesa Doroteja Atlas and puts into a scientific use the documents not known earlier concerning her training at historical and legal faculties of the Odesa supreme female courses (1903 – 1912).