До питання про дослідження історії запорозького козацтва у Південній Україні в першій половині ХІХ ст. (історіографічна спадщина А.Скальковського) - Новікова, Л. (Чорноморська минувшина, 2006)
У статті на тлі загальних історіографічних тенденцій розкривається роль історика А.О.Скальковського (1808-1898) у висвітленні історії запорозького козацтва і закріпленні за південноукраїнським (одеським) вченим осередком першості у ХІХ ст. у спеціальному науковому вивченні цього історичного феномену. The author of article at the background of general historiography tendencies revealed out the historian A.O.Skalkovsky’s (1808-1898) role in the elucidation of Zaporozhian Cossack history and at the determination of South-Ukraine (Odessa) scientific center as the first one within XIX c. in the field of this historical phenomena monografh studying.