Формування території та населені пункти Новоросійського військового поселення кавалерії (1817–1857 рр. - Цубенко, В. (Чорноморська минувшина, 2006)
У статті на основі опублікованих і архівних джерел (картографічного матеріалу, що вперше уводиться до наукового обігу) та аналізу історичної літератури по-новому показано історичні умови формування території Новоросійського військового поселення кавалерії, стан населених пунктів протягом їхнього періоду існування 1817-1857 рр. Визначено роль і значення поселення в заселенні й у розбудові міст і сіл Південної України. The acticle is dedicated to the history of Novorossia Military Settlement of a Cavalry. Within a period of its existence 1817-1857 on a foundation of published sources, archive materials (cartographical materials, which for the first time are put into a scientific use) and by analysis of the historical literature, the historical conditions of forming of territory of settlement, state of settled points are with a new approaches shown. The role and value of Settlement in population and in development of the cities and villages in Southern Ukraine is determined.