Запорозькі залоги Нижнього Придунав’я у російсько-турецькій війні 1806-1812 рр. (за біографіями задунайських козаків - Бачинська, О. (Чорноморська минувшина, 2006)
У статті на основі біографічних матеріалів задунайських запорожців, що перейшли на бік Російської імперії під час російсько-турецької війни 1806-1812 р., з’ясовано кількість та чисельність запорозьких залог у турецьких фортецях Нижнього Придунав’я, матеріали дозволяють установити оригінальні факти з історії козацтва на території Османської імперії, географію, час, причини й обставини зарахування в козаки, соціальне походження задунайців, райони проживання, господарські заняття. The article presents the biographic materials of forner zaporozian Cossacks from the Trans Danube area, which joined the Russian Empire during the Russian-Turkish war (1806-1812). The materials help to discover such facts from Cossacks’ history on the territory of Osman Empire like geography, time, reasons and circumstances of passing to Cossacks, social origin of the Trans Danube Cossacks, region and economic activities.