Кадрова політика стосовно південноукраїнських єпархіальних архієреїв в останній чверті XVIII – середини ХІХ ст. - Лиман, І. (Чорноморська минувшина, 2006)
Стаття присвячена вивченню політики центральної російської влади стосовно призначення, переміщення та звільнення керівників єпархій Південної України. Розглядаються основні тенденції цієї політики, ступінь участі у вирішенні кадрових питань імператорів, Синоду, представників місцевої світської влади, місцевого духовенства. Установлюється коло факторів, що впливали на визначення кандидатур єпархіальних архієреїв. The article is dedicated to the policy of S.Petersburg towads complectation of the board of South- Ukrainian bishops. The main tendencies in the policy, dependence of monastic hierarchy upon imperators, Holy Synod and secular government offices are studied.