Применение самоорганизующихся карт для выявления мошеннических транзакций в платежной системе - Заславский, В.А.; Стрижак, А.А. (Проблемы управления и информатики, 2006)
Розглядається алгоритм виявлення шахрайських операцій з пластиковими картками в платіжній системі. Запропонований підхід використовує нейромережевий метод карт Кохонена, що самоорганізуються, який дозволяє в процесі навчання автоматично виробляти правила обробки транзакцій та періодично їх удосконалювати з урахуванням динаміки зміни інформації в автоматизованій системі. Algorithm of fraud detection in payment system is given. Proposed approach is based on the neuronet method of selforganizing maps. This allows to develop rules of transactions analysis automatically while learning and update them in correspondence with dynamic changes of information in automated system.