К вопросу о структуре выбросов корональной массы - Ладиков-Роев, Ю.П.; Рабочий, П.П. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Фізичні механізми викидів корональної маси (ВКМ) ще недостатньо вивчені. Існують математичні моделі, що пояснюють розширення і зміну швидкості ВКМ, однак їх внутрішня структура практично не розглядалася. Не досліджувалася також можливість існування і стійкість такої рівноважної плазмової конфігурації. У даній роботі, що є продовженням роботи [2], ВКМ розглядається як магнітновихрове кільце з хмарою приєднаної маси, докладніше розглядається структура магнітновихрового плазмоїда з урахуванням його кінцевих розмірів, варіацій щільності, наявності поряд з полоїдальным тороїдального магнітного поля, а також вплив сонячного вітру на його розміри і динаміку. Показано, що магнітновихрове кільце утворює рівноважну плазмову конфігурацію, що має власну швидкість, величина якої залежить від відношення магнітної енергії до кінетичної, розподілу щільності, величини тороїдального магнітного поля. Проведено порівняння з даними спостережень. Показано, що рух кільця і зміна його розмірів, отримані з моделі, відповідають даним спостережень. Physical mechanisms of coronal mass ejections (CME) are still insufficiently investigated. There are the mathematical models explaining expansion and change of speed of CME, however internal structure of CME practically was not considered. The opportunity of existence and stability of such equilibrium plasma configuration was not investigated also. In the given work, which is continuation of work [2], CME is considered as a magneto -vortical ring with a cloud of the added mass. In work the structure of the magneto -vortical plasmoid is in more detail considered taking into account its finitesimal size, variations of density, presence of poloidal and toroidal magnetic fields, and also influence of a solar wind on its size and dynamics. It is shown, that the magneto -vortical ring forms the equilibrium plasma configuration with its own speed, which size depends on the ratio of magnetic energy to kinetic one, distributions of density, magnitude of a toroidal magnetic field. Comparison with the data of observations has been carried out. Movement of a ring and change of its size, received from the model, correspond to data of observation.