Моделирование процессов оптимального управления в условиях неопределенности в экономических системах с иерархией - Акименко, В.В.; Наконечный, А.Г.; Сугоняк, И.И. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Для задачі оптимального розподілу ресурсу у дворівневій ієрархічній системі керування групою підприємств розглянуто дві методики усунення невизначеності при завданні параметрів підприємств — метод інтегральної згортки і гарантований метод (метод максимізації). Отримано аналітичні розв’язки для керуючих параметрів центру (першого рівня ієрархії), які дозволяють проаналізувати стратегію оптимального керування центру при інтегральноусереднених і при максимально несприятливих ситуаціях, що визначаються невідомими параметрами підприємств. For the problem of optimum distributing of resource in the twolayers hierarchical control system of the group of enterprises two methods of removal of uncertainty of enterprises parameters are considered — method of integral convolutions and guarantee method (method of maximization). The analytical solutions for the control parameters of center (the first level of hierarchy) are determined, which allow to analyse strategy of optimal control of center at integral threshold and at the maximally unfavorable situations determined by the unknown parameters of enterprises.