Решение граничных обратных задач теплопроводности для составного стержня - Сергиенко, И.В.; Дейнека, В.С. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Запропоновано ефективні обчислювальні алгоритми реалізації градієнтних методів О.М. Аліфанова для розв’язання обернених задач теплопровідності. В основу запропонованих алгоритмів покладено прямі і спряжені задачі в слабких постановках. Цей підхід застосовується для багатокомпонентних тіл. The effective calculation algorithms of realization of O.M. Alifanov’s gradient method for solution of thermal conduction inverse problems are proposed. The proposed algorithms are based on a direct and conjugate problems in weak formulations. The proposed approach was disseminated on multicomponent bodies.