Метод усреднения краевых задач в управлении медленными и быстрыми переменными с запаздыванием - Желтиков, В.П.; Эфендиев, В.В. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Початкова задача термінального керування із запізненням і змінними, швидкість яких має порядок одиниці і порядок малого параметра в силу необхідної умови оптимальності зведена до збуреної крайової задачі з аргументами, що відхиляються. В умовах (пропозиціях) відомого загального розв’язку та умовного сталого (стійкого) розв’язку породжуючої системи будується асимптотичний розв’язок крайової задачі із застосуванням методу усереднення. Initial problem of terminal control with delay and variables with velocity orders of unity and small parameter in view of necessary optimality condition is reduced to perturbed boundaryvalue problem with deviating arguments. In proposals of known general solution and conditionally stable solution of generating system the asymptotic solution of boundaryvalue problem with application of averaging method is constructed