Бартоломій Галера та його проект розвитку торгівлі Хаджибея (Одеси) 1793 р. - Гончарук, Т. (Чорноморська минувшина, 2007)
Публікується переклад з французької мови нотатків генуезького дворянина та негоціанта Бартоломія Галери 1793 р., щодо поліпшення стану чорноморської торгівлі. Нотатки є одним з перших документів, що звертають увагу на блискучі перспективи розвитку торгівлі через порт Хаджибей (Одеса). The translation from French of the Genoa nobleman and negotiator Bartolomeja Gallera’s notes of 1793, cjncerning improvement of conditions for the Black Sea trade is published. The notes are one of the first documents which pay attention to brilliant perspectives of trade development throw the port of Hadzhybej (Odesa).