Розвиток поміщицького господарства козацької родини Скаржинських на території Південної України (остання чверть XVIII – перша половина ХІХ ст.) - Дорошенко, О. (Чорноморська минувшина, 2007)
Стаття присвячена дворянській козацькій родині Скаржинських, їх внеску в економічний розвиток Південної України в останній чверті XVIII – першій половині ХІХ ст. Основна увага зосереджена на практичній діяльності Скаржинських у сфері сільського господарства та легкої промисловості в дореформений період. Характеризується роль вищезгаданої родини у галузі лісівництва, садівництва, рільництва та скотарства. Запропонована оцінка внеску Скаржинських у вирішення складних проблем пов’язаних із розвитком господарювання у Південному регіоні. The article is devoted to the noble family of Skarzhyns’kiyis, their contribution into economic development of Southern Ukraine at the end of the XVIIIth – in the fist half of the XIXth centuries. Main attention is paid to practical activities of the Skarzhynskys in the field of agriculture and light industry during the pre-reform period. The role of the above mentioned family in the sphere of forestry, gardening, arable land farming and cattle breeding is investigated as well. Contribution of the Skarzhyns’kyis into the decision of complex problems connected with the development of the economy of the Southern region is appreciated.