Формування стану "малоросійських козаків” наприкінці XVIII – на початку ХІХ ст. - Кухарук, О. (Чорноморська минувшина, 2007)
У статті розглянутий процес питання про причини формування та трансформацій в соціально−економічному становищі та правовому статусі стану “малоросійських козаків” наприкінці XVIII − початку ХІХ ст. з’ясовано, що своїм існуванням та правами вони становили виключення з інших станів Російської імперії, залишили прагнення до вольності та “автономізму”, зберегли масове відчуття козацької особливості, специфічну самоідентифікацію, стали носієм ідеї “українства”, забезпечуючи її безперевне існування в різних проявах у ХІХ ст. The attempt to examine the directions and nature of social political processes which led to establishment of a new social group in ХІХ century named “cossacks of Malorosia” (modern Ukrainian territory) has been made on the basis of archival and legislative documents. The conclusion that the resistance of Cossacks against the attempts of being turned into peasants was one of the main reasons which led to the establishment of this group is made. These Cossacks became ones of the main supporters of the idea of “Ukrainian unity”.