Напрями відтворення виробничого потенціалу аграрних підприємств в умовах воєнного та повоєнного розвитку: техніко-технологічний аспект - Халін, С.В.; Шерстюк, О.В. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
Специфіка стратегічного управління механізмами відтворення виробничого потенціалу підприємств в умовах воєнного та повоєнного розвитку в Україні обумовлюється необхідністю забезпечення економічної стійкості, відновлення виробничих потужностей та трансформації галузевих структур у відповідь на глибокі деструкції, спричинені бойовими діями. Метою дослідження є визначення основних напрямів відтворення виробничого потенціалу аграрних підприємств в умовах воєнного та повоєнного розвитку та його техніко-технологічної основи. Визначено, що відтворення виробничого потенціалу не може бути відокремленим від загальнонаціональних процесів відновлення індустріальної бази, розвитку інфраструктури та цифрової трансформації в сфері агробізнесу. Зазначено, що техніко-технологічна модернізація вимагає синергії між бізнесом, наукою та державними інституціями. Обґрунтовано основні напрями відтворення виробничого потенціалу аграрних підприємств на інноваційній основі, які є перспективними, зважаючи на необхідність їх повоєнного розвитку. Приділено увагу, зокрема, таким з них: модернізація основних засобів, технологічна трансформація, енергоефективність та ресурсозбереження, відновлення інфраструктури, кадрове оновлення та навчання, інноваційне фінансування, екологічна адаптація, адаптивність виробничих систем. Доведено, що стратегічне управління має передбачати не лише технічне оновлення, а й організаційно-функціональні зміни, що сприятимуть більш ефективному використанню наявного потенціалу. Встановлено, що техніко-технологічний аспект стратегічного управління механізмами відтворення виробничого потенціалу в умовах війни та післявоєнного відновлення виступає не лише інструментом подолання кризи, а й засобом формування нової парадигми економічного розвитку України. The specifics of strategic management of mechanisms for reproducing the production potential of enterprises in the conditions of war and post-war development in Ukraine are determined by the need to ensure economic stability, restore production capacities, and transform industry structures in response to the deep destruction caused by hostilities. The purpose of this study is to identify the primary directions for replicating the production potential of agricultural enterprises in the context of war and post-war development, as well as their technical and technological foundations. It is determined that the reproduction of production potential cannot be separated from the nationwide processes of restoring the industrial base, developing infrastructure, and digital transformation in the agricultural sector. It is noted that technical and technological modernization requires synergy between business, science, and state institutions. The main directions of reproducing the production potential of agricultural enterprises on an innovative basis, which are promising, given the need for their post-war development, are substantiated. Attention is particularly paid to the following areas: modernization of fixed assets, technological transformation, energy efficiency and resource conservation, infrastructure restoration, personnel renewal and training, innovative financing, environmental adaptation, and the adaptability of production systems. It has been proven that strategic management should provide not only technical renewal but also organizational and functional changes that contribute to the more effective use of existing potential. It is established that the technical and technological aspects of strategic management of mechanisms for reproducing production potential in conditions of war and post-war recovery are not only a tool for overcoming the crisis but also a means of forming a new paradigm of Ukraine's economic development.