Фактори формування і розвитку ланцюгів доданої вартості у сфері тваринництва та його переробки - Глушков, О.А. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
В сучасних умовах конкуренції на аграрних ринках питання ефективного формування та розвитку ланцюгів доданої вартості у тваринництві та його переробці набуває особливої значущості. За воєнного стану, зміни логістичних маршрутів, деструкції традиційних економічних зв’язків та необхідності економічної стійкості сільських територій, ефективні ланцюги доданої вартості у тваринництві можуть стати ключовим інструментом економічної стабілізації, збереження робочих місць, підвищення продовольчої безпеки та зростання експортного потенціалу. В такому ключі, дослідження чинників формування та розвитку ланцюгів доданої вартості у сфері тваринництва та його переробки є актуальним. Метою публікації є дослідження особливостей функціонування і розвитку ланцюгів доданої вартості та чинників, які вливають на формування ланцюгів доданої вартості у сфері тваринництва та його переробки. В статті досліджуються особливості формування та розвитку ланцюгів доданої вартості. Визначені ключові чинники, які впливають на функціонування ланцюгів доданої вартості у сфері тваринництва та його переробки. Обґрунтовані переваги створення ланцюгів доданої вартості у тваринництві та переробці та доведено, що розвиток ланцюгів доданої вартості у тваринницькій галузі є ключовим чинником модернізації аграрного сектору, формування ефективних агропродовольчих систем і підвищення стійкості українських виробників у глобальному економічному середовищі. Основні чинники, що визначають можливості інтеграції тваринницьких господарств до ланцюгів доданої вартості належать: доступність природних ресурсів, рівень фінансової підтримки та інвестиційної привабливості галузі, технологічна модернізація, державна аграрна політика, активність і стратегічне планування приватного сектору, міжнародне співробітництво, форс-мажорні обставини. Формування ефективних ланцюгів доданої вартості у тваринництві та його переробці вимагає врахування комплексу взаємопов’язаних факторів. Синергія економічних, технологічних, організаційних та інституційних умов є основою для створення конкурентоспроможної моделі розвитку тваринництва в Україні. In modern conditions of competition in agricultural markets, the effective formation and development of value-added chains in livestock and their processing is gaining particular importance. In times of martial law, changes in logistics routes, destruction of traditional economic ties, and the need for financial stability of rural areas, effective value-added chains in live-stock can become a key tool for economic stabilization, job preservation, increased food security, and growth of export potential. In this vein, studying factors of formation and development of value-added chains in livestock and their processing is relevant. The publication's purpose is to study the features of the functioning and development of value-added chains and the factors that influence the formation of value-added chains in livestock processing. The article examines the features of the formation and development of value-added chains. Key factors that influence the functioning of value-added chains in the field of livestock farming and its processing are identified. The advantages of creating value-added chains in livestock farming and processing are substantiated, and it is proven that the development of value-added chains in the livestock industry is a key factor in the modernization of the agricultural sector, the formation of effective agrifood systems, and increasing the sustainability of Ukrainian producers in the global economic environment. The main factors that determine the possibilities of integrating livestock farms into value-added chains include: the availability of natural resources, the level of financial support and investment attractiveness of the industry, technological modernization, state agricultural policy, the activity and strategic planning of the private sector, international cooperation, and force majeure circumstances. Forming effective value-added chains in livestock farming and its processing requires considering complex interrelated factors. The synergy of economic, technological, organizational, and institutional conditions is the basis for creating a competitive model of livestock development in Ukraine.