Восстановление вектора состояния нелинейных динамических систем - Кунцевич, В.М. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Показано, що задача відновлення вектора стану нелінійних і у загальному випадку нестаціонарних динамічних систем зводиться до необхідності забезпечення робастної стійкості розширеної системи відповідним вибором закону керування системою відновлення. Достатні умови робастної стійкості «в області» визначено на основі зведення нелінійних функцій до квазілінійної форми. Отримано обмеження у вигляді нерівностей, виконання яких забезпечує розв’язок задачі відновлення вектора стану. As it is shown in the paper, state vector recovery necessarily requires the robust stability of an extended system. This can be achieved by choosing the respective control law of a recovery system. The robust stability sufficient conditions for a domain, which are given in the paper as a set of inequalities, guarantee a solution to the state vector recovery problem. These conditions were obtained by reduction of the initial nonlinear functions to a quasilinear form.