Оптимальное управление нелинейными динамическими процессами теплообмена в дисперсном слое с тепловым излучением - Мельник, В.С.; Модебадзе, Т.А.; Сохадзе, Г.А. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Запропоновано і досліджено узагальнену модель нелінійного процесу теплообміну в дисперсному шарі з тепловим випромінюванням. Сформульовано і досліджено задачу оптимального граничного керування таким процесом з фазовими обмеженнями на градієнт одного з компонентів системи. Для цього використовується операторний підхід. The generalized model for nonlinear process of heat exchange in a disperse layer with thermal radiation is investigated. The problem for optimal boundary control of such process with phase restrictions on a gradient of one of components of system is considered and studied. Thus the operational approach is essentially used.