Повышение динамической точности и показателей качества переходных процессов системы автоматического управления магнитным подвесом с помощью дифференциальной связи. Часть 3. Математическое моделирование системы автоматического управления магнитным подвесом транспортного средства - Зайцев, Г.Ф.; Бурсов, Г.В. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Виконано моделювання на ПEOМ системи автоматичного управління магнітним підвісом транспортного засобу без диференціального зв'язку і за наявності такого зв’язку. Моделювання підтвердило правильність теоретичних висновків про можливість підвищення динамічної точності і покращення показників якості перехідних процесів системи автоматичного керування магнітним підвісом транспортного засобу, зумовлених змінами навантаження  P на піднімальний електромагніт і ординати шляхової структури  Z , за допомогою диференціального зв'язку. The computer simulation of an automatic control system of magnetic suspension of a transport means without differential connection and with connection is made. The simulation has proved theoretical conclusions about a capability of increasing dynamic precision and figure of merits of transients of an automatic control system of magnetic suspension of a transport means caused by changes of load on a jacking electromagnet and ordinate of structure of railway path, with the help of differential connection.