"Іхали козаки за Дунай”: Міжнародна наукова конференція "Нижньодунайський регіон ХV-ХХ ст..: історичні, етнічні та культурні трансформації”, присвячена ювілею перебування на території Нижнього Придунав'я задунайського козацтва та, зокрема, існуванню - Дунавецької Січі (1814-1828 pp.) - Гуцалюк, С.; Кіров, В.; Полторак, В. (Чорноморська минувшина, 2008)
7-11 травня 2008 р. в місті Одесі (Україна) та місті Тульча (Румунія) пройшла Міжнародна наукова конференція “Нижньодунайський регіон у XV-XX ст.: історичні, етнічні та культурні трансформації”, присвячена ювілею перебування на території Нижнього Придунав’я задунайського козацтва і Дунавецької Січі (1814−1828). Серед учасників – провідні дослідники історії козацтва з Одеси, Києва, Чернігова, Бердянська, Дніпропетровська, Ізмаїла (Україна), Тульчі (Румунія), Ополє (Польща). Програму наукової конференції доповнила подорож місцями, пов’язаними з історією задунайських козаків і Дунавецької Січі в пониззі Дунаю. An international scientific conference "Low-Danube region in XV-ХХ c.: historical, ethnic and cultural transformations", devoted to the anniversary of staying in Low-Danube area of trans-Danube Cossacks and, in particular, to existing of Dunavets Sich (1814-1828).