Оренбурзькі козаки на кордоні одеського порто-франко (1819 – 1820 рр.) - Гончарук, Т. (Чорноморська минувшина, 2008)
У статті на основі архівних й опублікованих документів досліджено місце козаків 4-го Оренбурзького козацького полку в складному процесі формування митного кордону навколо одеського порто-франко у 1819-1820 рр. In the article on the basis of arhinih and the published documents the place of Cossacks of 4th Cossack regiment Orenbourzcogo is explored in the difficult process of forming of custom border round Odessa one porto-franco in 1819-1820.