Тема козацтва у науковій спадщині архієпископа Гавриїла (Розанова) - Діанова, Н. (Чорноморська минувшина, 2008)
У статті на основі опублікованих документів розглянуто один із напрямків наукової діяльності архієпископа Гавриїла (Розанова), присвячений дослідженню історії українського козацтва. Вказано на його успішну співпрацю з Одеським товариством історії і старожитностей, в “Записках” якого були опубліковані наукові роботи з даної тематики. In the article on the base of published documents it has been considered one of the direction of scientific activity of bishop Gavryil (Rozanov) connected which research of the history of Ukrainian Cossacks. Also it was paid attention to his successful cooperation with Odesa Society of History and Ancienties, and to his publications in “Transactions” of the Society on mentioned theme.