"Нам тут на реке Аграхани жить не тесно…”: із історії початкового етапу освоєння донським козацтвом Північного Кавказу в кінці XVII ст. - Сєнь, Д. (Чорноморська минувшина, 2008)
У статті розглянуто проблему переходу частини російського козацтва під гаслами збереження “старої віри”в підданство мусульманських володарів Північного Кавказу та Криму наприкінці XVІІ ст. З’ясовано долю “аграханських козаків” та вплив даної проблеми на міжнародну ситуацію. In the article the author has elucidated the process of reclaiming the North Caucasus by the Don Cossacks at the end of the XVІІ c.