До питання про опікування Івана Мазепи справами української торгівлі - Станіславський, В. (Чорноморська минувшина, 2008)
У статті вводяться до наукового обігу та аналізуються нові дані щодо розвитку української торгівлі, які містяться в листах Івана Мазепи, віднайдених у Російському державному архіві давніх актів. Основна увага приділяється заходам гетьманського керівництва стосовно розвитку міжнародних торгових зв’язків. In the article there is a new data on the development of Ukrainian trade, which the first time entered into scientific use. It was in Ivan Mazepa’s letters deingkeht in Russian Archive of Ancient Acts. The basic attention in article is paid to hetman government in the field of international trade.