Політика Кримського ханства в Охматівській кампанії 1654–1655 рр. - Федорук, Я. (Чорноморська минувшина, 2012)
У статті досліджуються політика Кримського ханства у Центрально-Східній Європі, зокрема взаємини Богдана Хмельницького з кримськими мурзами, які перебували в опозиції до Мегмеда Ґірея IV. У результаті таємних відносин українського гетьмана з татарами протягом Охматівської кампанії кримські татари не брали участі у вирішальній битві між коронними та об’єднаними українсько-московськими військами на Дрижиполі (29-31 січня 1655 р.). The article examines the policy of the Crimean Khanate in Central and Eastern Europe, in particular the relations of the Ukrainian hetman, Bohdan Khmelnytsky, with the Crimean mirzas who were opposed to Mehmed Giray IV. As a result of these secret relations between Khmelnytsky and Tartars during the Okhmativ campaign the Crimean Tartars didn’t participate in the final battle between Crown and united Ukrainian-Muscovite troops at the field of Dryzhypole (29-31 January 1655). В статье исследуются политика Крымского ханства в Центрально-Восточной Европе, в частности взаимоотношения Богдана Хмельницкого с крымскими мурзами, которые находились в оппозиции к Мегмед Ґирею IV. В результате тайных переговоров украинского гетмана с татарами на протяжении Охматовской кампании крымские татаре не принимали участия в решающей битве между коронными и объединенными украинско-московскими войсками на Дрижиполи (29-31 января 1655 г.).