Использование космических снимков для мониторинга затоплений при наводнениях (паводок в июле 2008 года в Украине) - Самойленко, Л.И.; Ильенко, Т.В.; Колос, Л.Н.; Подгородецкая, Л.В.; Власова, Е.В. (Проблемы управления и информатики, 2011)
Запропоновано принципи розробки методики і програмного забезпечення для оцінки зон затоплень з використанням супутникових даних і технологій геоінформаційних систем для автоматизованої обробки цифрової інформації. В основі методики лежить класифікація, побудова маски водної поверхні і автоматизований розрахунок площ затоплених територій за пороговим значенням спектральної яскравості, яке отримано шляхом аналізу одновимірної гістограми спектральної яскравості у БІЧ-діапазоні. Застосування розробленої методики проілюстровано оцінкою масштабів затоплень районів Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей під час повені у липні 2008 року. The principles are proposed for developing a methodology and software to evaluate flood areas using satellite data and geographic information systems technology for automated processing of digital information. The methodology base is classification, construction of water surface mask, and automated calculation of areas of flooded zones on the spectral brightness threshold, which is obtained by analyzing one-dimensional histogram of the spectral brightness in the NIR band. Application of this method is illustrated by assessing the flooded areas of Lvov, Ivano-Frankovsk, and Ternopol regions during the flood in July 2008.