Моделирование влияния питания, физической и психической нагрузки на содержание белков системы комплемента. Математическая обработка результатов эксперимента - Колянова, Т.В. (Проблемы управления и информатики, 2011)
Запропоновано два методи побудови математичної моделі впливу харчування та навантаження (фізичного та психічного) на вміст білків системи комплементу в організмі людини. Ці методи використовують обмежені набори статистичних експериментальних даних. Перший метод — метод найменших квадратів, другий метод — знаходження коефіцієнтів логістичної кривої з насиченням та експоненціальної кривої без насичення. Two methods for constructing a mathematical model of the influence of nutrition and loading (physical and psychical) on the content of complement system proteins in the human organism are proposed. The first method is the least squares method for restoring a power function, while the second maximally utilizes the biological process specificity, finding coefficients for a logistic curve with saturation and an exponential curve without saturation.