Алгоритм прецизионного управления ориентацией космического аппарата при действии неконтролируемого возмущения - Волосов, В.В.; Хлебников, М.В.; Шевченко, В.Н. (Проблемы управления и информатики, 2011)
Запропоновано новий алгоритм прецизійного керування нелінійним стаціонарним динамічним об’єктом, на який діє зовнішнє неконтрольоване збурення. Рівняння керованого кутового руху орбітального космічного апарата, у яких використовуються параметри Родріга–Гамільтона, розглядаються як математична модель об’єкта. На відміну від існуючих алгоритмів, запропонований алгоритм забезпечує повне усунення помилки стабілізації без використання процедур ідентифікації інтенсивності збурення. A new algorithm for precision control of nonlinear stationary dynamic objects subjected to external uncontrolled disturbance is proposed. As a mathematical model of the object, we consider the equations of controlled angular motion of an orbital spacecraft that use the Rodrigues–Hamilton parameters. Unlike the existing algorithms, the proposed algorithm provides a complete elimination of errors of stabilization without the use of identification procedures for disturbance intensity.