Исследование абсолютной устойчивости нелинейных систем специального вида с последействием методом функций Ляпунова - Шатырко, А.В.; Хусаинов, Д.Я. (Проблемы управления и информатики, 2011)
Отримано достатні умови абсолютної стійкості нелінійних систем регулювання нейтрального типу. Побудовано оцінки експоненціального затухання розв’язків. Результати представлено у вигляді конструктивних алгебраїчних критеріїв. Апаратом дослідження обрано прямий метод Ляпунова з оригінальною функцією типу Лур’є–Постнікова та додатковою умовою Разуміхіна. Sufficient conditions of absolute stability of nonlinear regulator systems of neutral type are obtained. Estimations of exponential damping of solutions are constructed. Results are presented in the form of constructive algebraic criteria. As the instrument of research the Lyapunov direct method with an original function of Lurie–Postnikov type and an additional condition of Razumikhin is chosen.