Проблематика українського козацтва у колекціях краєзнавця Тараса Івановича Максим’юка - Гончарук, Т.; Мисечко, А. (Чорноморська минувшина, 2013)
Стаття присвячена відомому одеському колекціонеру та краєзнавцю Тарасу Максим’юку, якому 2013 р. виповнилося 70 років. В ній подано короткий біографічний нарис Т. Максим’юка й охарактеризовано головні напрямки його наукової та популяризаторської діяльності. Особливу увагу приділено виставкам експонатів та публікаціям Т. Максим’юка, присвяченим історії українського козацтва. Зокрема, дослідження та видання Т.Максим’юком листівок А. Ждахи, автографа Д. Яворницького та ін. Article is devoted to the famous Odessa collector and ethnographer Taras Maksimyuk, which in 2013 celebrated its 70th anniversary. The article contains a short biographical sketch of T.Maksimyuk. It has been characterized the main directions of research and popularization activities of T.Maksimyuk. Special attention is paid to the Exhibition of the collection of T.Maksimyuk and his publications on the history of the Ukrainian Cossacks. In particular,it has been paidtc the analyzes and publications by T.Maksimyuk, A.Zhdaha’s cards, autographs of D.Yavornitskii etc. Статья посвящена известному одесскому коллекционеру и краеведу Тарасу Максимюку, которому в 2013 г. исполнилось 70 лет. В ней статье содержится короткий биографический очерк Т. Максимюка и характеризуются главные направления его научной и популяризаторской деятельности. Особое внимание в статье уделено выставкам экспонатов коллекции Т. Максимюка и его публикациям, посвященным истории украинского казачества. В частности рассматриваются исследования и издания Т.Максимюком открыток Амвросия Ждахи, автографа Дмитрия Яворницкого и др.