Стрілецька тема в контексті фольклорної прози про Першу світову війну (проблеми збереженості, атрибуції та едиції) - Кузьменко, О. (Матеріали до української етнології, 2014)
Народним оповіданням та переказам про січових стрільців належить важливе місце в українському прозовому фольклорі про Першу світову війну. Серед нагальних питань їх дослідження – пошук давніх фіксацій, здійснення спеціальних фольклорних записів, жанрове визначення текстів, підготовка до видання тематичного збірника. Проблемним є питання вироблення єдиних принципів розшифрування матеріалу (застосування виконавської моделі допомагає встановити фольклорність творів), а також його упорядкування. Народные рассказы и предания о сечевых стрельцах занимают важное место в украинском прозаическом фольклоре о Первой мировой войне. Среди главных вопросов их изучения – поиск давних фиксаций, проведение специальных фольклорных записей, жанровое определение текстов, подготовка к изданию тематического сборника. Проблемным остается вопрос единых принципов расшифровки материала (применение исполнительской модели помогает определить фольклорность произведений), а также его упорядочения. Folk and traditional stories about riflemen take a significant place in the layer of Ukrainian WWI prose folklore. Among the urgent problems in their research are: searching for old-established fixations, conducting direct-oriented folklore records, genre determination of texts, and preparing a thematic collection for publication. Certain problems arise with the question of working out common principles for decipherment of the collected material (applying the ’performer model’ is helpful to identify the folklority of pieces), as well as its regulation.