Етнолінгвістичні дослідження обрядової символіки - Яковлєва, О. (Матеріали до української етнології, 2014)
Відтворення системи єдиних символів у родинних українських обрядах потребує міждисциплінарного рівня дослідження з позиції нової наукової антропоцентричної парадигми, яка базується не на традиційній діаді "мова – мислення", а передбачає тріаду "мова – дух – мислення", у якій дух є, можливо, найважливішим поняттям, бо має відношення і до мови, і до мислення, і до розуміння духовності, про відродження якої так багато говорять і пишуть останнім часом в Україні. Воспроизведение системы единых символов в семейных украинских обрядах требует междисциплинарного уровня исследования с позиции новой научной антропоцентрической парадигмы, которая базируется не на традиционной диаде "язык – мышление", а предполагает триаду "язык – дух – мышление", в которой дух – это, возможно, самое важное понятие, поскольку имеет отношение и к языку, и к мышлению, и к пониманию духовности, о возрождении которой так много говорят и пишут в последнее время в Украине. Reproduction of the system ofsingle characters in Ukrainian family rituals require interdisciplinary research from the view of a new scientific anthropocentric paradigm, which is not based on the traditional dyad language – thought, but it involves a triad – language – spirit – thought, in which the spirit is, perhaps, the most important concept, because it’s related to language, thought, understanding of the spirituality, of the rebirth of which is so much said and written recently in Ukraine.