Експедиційні записи школярів як науково-допоміжний музейний матеріал - Чумак, М. (Матеріали до української етнології, 2014)
Звернення до теми трансформації вірувань в умовах слобожанського пограниччя входить до постійних тем експедиційної роботи колективу Нововодолазького БДЮТ Харківської області. У колишніх козацьких слободах втрачається тяглість традицій, домінує соціальне очікування пільг, але старші покоління ще зберігають у пам’яті не тільки молитви, а й замовляння. Встигнути зафіксувати їх спроможні і школярі під керівництвом етнологів. Обращение к теме трансформации верований в условиях слободского порубежья принадлежит к постоянным темам экспедиционной работы коллектива Нововодолажского ДДЮТ Харьковской области. В бывших казацких слободах теряется непрерывность традиций, доминирует социальное ожидание льгот, но старшие поколения еще хранят в памяти не только молитвы, но и заговоры. Успеть зафиксировать их могут и школьники под руководством этнологов. The subject of the transformation of the beliefs in the conditions of the Slobozhanshchyna frontier is the constant topic of the expedition work of the group of Nova Vodolaha House of Children’s and Youthful Creation, Kharkiv region. The continuity of traditions is lost in former Cossack slobody (large villages on the high roads), and the social reduced expectations are prevailing, but the older generations remember both prayers and charms. The pupils under the supervision of the ethnologists can put them down.