Особливості весільного обряду в селі Вереміївка Черкаської області: традиційна структура, локальні характеристики, динаміка змін - Маховська, С. (Матеріали до української етнології, 2014)
У статті висвітлено основні етапи святкування традиційного весілля в с. Вереміївка Чорнобаївського району Черкаської області зі збереженням мовленнєво-діалектних особливостей у визначенні тих чи інших атрибутів та обрядодій. Аналіз польових матеріалів дав можливість констатувати, що місцевий обряд включає як ритуальні елементи власне української весільної традиції, так і низку локальних звичаїв та обрядів. Водночас у процесі дослідження вдалося простежити динаміку змін весільної обрядовості села в сучасному етнокультурному просторі. Проте виявлені під час експедиційного дослідження прикмети і заборони, а також весільний фольклор вказують на те, що повного нівелювання та уніфікації місцевої своєрідності обряду поки що не відбувається. В статье раскрыты основные этапы празднования традиционной свадьбы в с. Веремиевка Чернобаевского района Черкасской области с сохранением диалектных особенностей в определении тех или иных атрибутов и обрядовых действий. Анализ полевых материалов дал возможность констатировать, что местный обряд включает как ритуальные элементы непосредственно украинской свадебной традиции, так и ряд локальных обычаев и обрядов. В то же время в ходе исследований удалось проследить динамику изменений свадебной обрядности села в современном этнокультурном пространстве. Однако выявленные при экспедиционном исследовании приметы и запреты, а также свадебный фольклор указывают на то, что полного нивелирования и унификации особенностей местного обряда пока не происходит. In the article, the basic stages of celebration of the traditional wedding in Veremiivka village of Chornobai District (Cherkasy Region) with maintenance of dialectal features in the determination of one or another attributes and ceremonial actions are exposed. The analysis of the field materials gave an opportunity to establish that a local ceremony includes both ritual elements directly related to Ukrainian wedding tradition and a row of local customs and ceremonies. At the same time, during research, it was possible to trace the dynamics of changes in the wedding rite of the village in the modern ethno-cultural space.