Народна "магія" у виготовленні та побутовому використанні глиняного посуду в Наддніпрянщині (кінець ХІХ - перша половина ХХ століття) - Щербань, О. (Матеріали до української етнології, 2014)
У статті йдеться про народні «магічні» дії і способи в процесі виготовлення, купівлі та підготовки глиняного посуду до використання в Наддніпрянщині. Проаналізовано всі відомі свідчення, записані етнографами наприкінці ХІХ – упродовж ХХ ст. Авторка дійшла висновку, що такі дії над глиняним посудом були подібні за суттю в різних частинах досліджуваного регіону. Зазвичай вони пов’язані з проявами охоронної та імітаційної так званої «білої» магії. Лише в Бубнівці (Вінниччина) зафіксовано випадки виготовлення посудин за спеціальною технологією для так званої «чорної» магії. В статье речь идет о народных «магических» действиях и способах в процессе изготовления, покупки и подготовки глиняной посуды к использованию на Поднепровье. Анализируются все известные свидетельства, записанные этнографами в конце ХІХ – на протяжении ХХ вв. Автор пришла к выводу, что такие действия над глиняной посудой были подобны по сути в разных частях исследуемого региона. Обычно связаны они с проявлениями охранной и имитационной так называемой «белой» магии. Только в Бубновке Винницкой области зафиксированы случаи изготовления сосудов по специальной технологии для так называемой «черной» магии. The article is devoted to folk «magic» actions and methods in the process of making, purchasing, and preparing the earthenware crockery to use in Naddnipryanshchyna. All known evidences recorded by the ethnographers at the end of the ХІХth–ХХth centuries are analyzed. The author has concluded that such actions with the brown ware are similar in essence in different parts of the investigated region. They are usually related to the manifestations of the guarding and imitative so-called «white» magic. Only in Bubnivka (Vinnychyna) were cases of making vessels according to the special technology for the so-called “black” art fixed.