Історія вивчення традиційних замовлянь - Темченко, А. (Матеріали до української етнології, 2014)
У статті в хронологічному порядку розглянуто історію вивчення традиційних замовлянь. Загалом виділено чотири основні етапи: 1) період накопичення фактичного матеріалу; 2) наукове опрацювання зібраного матеріалу, його систематизація та класифікація; 3) залучення методів суміжних гуманітарних дисциплін; 4) синтез отриманих результатів. Дослідження за хронологією – умовне, оскільки відповідна градація є не так послідовністю, як закономірністю, яка простежується при вивченні того чи іншого культурного явища. Особливу увагу в статті приділено дослідженням українських учених останнього десятиліття. В статье в хронологическом порядке рассматривается история изучения традиционных заговоров. В целом предлагается четыре основных этапа: 1) период накопления фактического материала; 2) научная обработка собранного материала, его систематизация и классификация; 3) привлечение методов смежных гуманитарных дисциплин; 4) синтез полученных результатов. Исследование по хронологии – условное, потому что соответствующая градация является не столько последовательностью, сколько закономерностью, что прослеживается при изучении того или иного культурного явления. Особое внимание в статье уделяется исследованиям украинских ученых последнего десятилетия. The history of traditional charms is studied in chronological order in the article. Four main stages are distinguished in general: 1) the period of the accumulation of the actual material; 2) scientific adaptation of the collected material, its systematization and classification; 3) the attraction of the methods of adjacent humanities; 4) the synthesis of the received results. The investigation, according to the chronology, is a conditional one as the appropriate gradation is not the succession but the rule observed during the study of a certain cultural phenomenon. Special attention in the article is paid to the investigations of Ukrainian scientists of the last decade.