Що таке "Русь", "Росія", "Малоросія" і як ми втратили своє споконвічне ім'я - Півторак, Г. (Матеріали до української етнології, 2014)
У статті досліджено історію вживання назв «Русь», «руський» у суспільно-політичній практиці різних державних утворень і науковій літературі різних історичних періодів. Проаналізовано різні наукові версії походження назв «Україна», «український», охарактеризовано історичні етапи розвитку мовної ситуації в Київській Русі та його вплив на північно-східну периферію. В статье исследуется история использования названий «Русь», «руський» в общественно-политической практике разных государственных образований и научной литературе разных исторических периодов. Сделан анализ разных научных версий происхождения названий «Украина», «украинский», дана характеристика исторических этапов развития языковой ситуации в Киевской Руси и его влияния на северо-восточную периферию. The history of the names "Rus" and "ruskyi" usage in the social and political practice of various state organizations and scientific literature of different historical periods is investigated in the article. Scientific versions of the names "Ukraine" and "Ukrainian" are analyzed, and the historical stages of speech development in Kyiv Rus and its influence on the northeastern periphery are characterized.