Образ Шевченкової землі в колективних уявленнях жителів Звенигородщини - Боса, Л. (Матеріали до української етнології, 2015)
У статті здійснено спробу розкрити образ Шевченкового краю через уявлення та судження його сучасних мешканців і вихідців з інших теренів. Проаналізовано польові матеріали, зібрані авторкою в селах Будище, Шевченкове, Моринці, Гнилець Звенигородського району Черкаської області. Тематичне коло оповідей охоплює широкий спектр репрезентацій біографічних деталей із життя Т. Шевченка й автобіографій мешканців, де домінують поняття «свята земля» та усвідомлення власної причетності до спадщини краю. В статье сделана попытка раскрыть образ отчего края Тараса Шевченко посредством представлений и суждений его нынешних жителей и выходцев из других территорий. Анализируются полевые материалы, собранные автором в селах Будище, Шевченково, Моринцы, Гнилец Звенигородского района Черкасской области. Тематическое поле рассказов включает широкий спектр репрезентаций биографических подробностей из жизни Т. Шевченко, а также автобиографий жителей, где доминируют понятие «святая земля» и осознание собственной причастности к наследию края. The article is an attempt to reveal the figure of Shevchenko land through the imaginations and judgments of its modern inhabitants and the natives of other terrains. Field materials collected by the author in Budyshche, Shevchenkove, Moryntsi, and Hnylets villages, Zvenyhorod district of Cherkasy region, are analyzed. The subject field of the narrations forms a wide range of representations of Shevchenko's biographical details and autobiographies of the inhabitants, where the key senses of holy land and the understanding of the own participation in the heritage of the land are clearly prevailing.