Обжинковий вінок в обрядовості волинян: загальноукраїнські риси та локальна специфіка - Тарнавський, Р. (Матеріали до української етнології, 2015)
Статтю присвячено особливостям обжинкового вінка як атрибута жниварської обрядовості волинян. Використавши значний пласт польових етнографічних та архівних матеріалів, які стосуються Волині, автор порівнює їхню інформацію з відомостями про обжинковий вінок на теренах інших історико-етнографічних районів України, зокрема на Поділлі, Середньому Подніпров’ї, Західному та Середньому Поліссі, Надсянні та ін. Проаналізовано предметну й акціональну складові обрядів, пов’язаних з обжинковим вінком. Охарактеризовано терміни на його означення, форми атрибута тощо. Наголошено на різновидах злакових культур, з яких робили вінок. Статья посвящена особенностям жатвенного венка как атрибута жатвенной обрядности волынян. Использовав значительный пласт полевых этнографических и архивных материалов по Волыни, автор сравнивает их информацию со сведениями о жатвенном венке на территории других историко-этнографических районов Украины, в частности на Подолье, Среднем Поднепровье, Западном и Среднем Полесье, Надсянье и др. Проанализированы предметная и акциональная составляющие обрядов, связанных с жатвенным венком. Охарактеризованы термины для его определения, формы атрибута и т. п. Сделан акцент на разновидностях злаковых культур, из которых делали венок. The article is devoted to the peculiarities of the harvest wreath as an attribute of the harvest rites of Volyniany. Having used a considerable layer of field ethnographic and archival materials, concerning Volyn, the author compares their information with data about harvest wreaths on the terrains of the other historical-ethnographic districts of Ukraine, in particular, Podillia, Serednie Podniproviya (the Middle Over Dnipro Lands), Western and Middle Polissia, Nadsiannia, etc. The subject component of the rituals, connected with the harvest wreath, is analyzed. The terms to denote it and the forms of the attribute, etc., are characterized. Peculiar emphasis is placed on the varieties of the cereal cultures used to make the wreath.