З ранньої історії європейських балів-маскарадів - Курочкін, О. (Матеріали до української етнології, 2015)
У статті висвітлено джерела походження європейської аристократичної традиції костюмованих балів-маскарадів. Середньовічна святкова розвага панівної еліти поступово демократизувалася і стала надбанням ширших верств міського населення. В статье освещаются источники происходжения европейской аристократической традиции костюмированных балов-маскарадов. Средневековые праздничные развлечения правящей элиты постепенно демократизировались и стали достоянием более широких слоев городского населения. The sources of the European aristocratic tradition of fancy-dress balls are elucidated in the article. Medieval festive entertainment of the ruling elite has been democratized by degrees and become the acquisition of a wider stratum of the urban population.