Різдвяна Свята вечеря в українців Буковини: дохристиянська і християнська традиції - Кожолянко, О. (Матеріали до української етнології, 2015)
У статті досліджено витоки і характер різдвяної Святої вечері українців Буковини, визначено, що язичницькі вірування найтісніше пов’язані з життям, природою, засновані на пізнанні й освоєнні навколишнього середовища людиною. Християнська церква значною мірою пристосувала елементи давньої обрядовості, вклавши в них свою мораль, свій зміст, залишивши традиційну оболонку. В основі різдвяних звичаїв ще й досі зберігається все те, що було пов’язано в давні часи з хліборобським господарством, пастухуванням; у цих обрядах яскраво проявляються характерні риси українця – працьовитість, гостинність, чесність, доброта, співучість, єдність і святість родини, шанування пам’яті предків. В статье исследованы истоки и характер рождественской Святой вечери украинцев Буковины, определено, что языческие верования тесно связаны с жизнью, природой, основаны на познании и освоении окружающей среды человеком. Христианская церковь в значительной мере приспособила элементы древней обрядности, вложив в них свою мораль, свое содержание, оставив традиционную оболочку. В основе рождественских обычаев до сих пор сохраняется все то, что было связано в далекие времена с земледельческим хозяйством, пастушеством; в этих обрядах ярко проявляются характерные черты украинцев – трудолюбие, гостеприимство, честность, доброта, певучесть, единство и святость семьи, почитание памяти предков. The article researches the origins and nature of the Christmas Holy Supper of the Bukovyna Ukrainians. On the basis of source materials, it is determined that pagan beliefs are most closely related to the very life and nature, and are grounded in knowledge and human mastery of surroundings. The Christian church has largely adapted the elements of ancient rituals to its ideas, having put its own morals and content in them and having retained only a traditional outward form. At the heart of Christmas customs are still preserved everything that was associated in ancient days with agricultural farming and herding; those rites conspicuously demonstrate the features of Ukrainians, such as assiduity, hospitality, honesty, kindness, melodiousness, unity, and sanctity of family, and esteem of ancestors.