Кулачні бої "стінка на стінку" в Харкові від XIX до XXI століття: традиції і трансформації - Івченко, Б. (Матеріали до української етнології, 2015)
У статті досліджено традицію кулачних боїв «стінка на стінку» в Харкові в період ХІХ– ХХІ ст., а також історію її вивчення. Автор доводить, що кулачні бої «стінка на стінку» були розповсюджені в Харкові протягом ХІХ–ХХ ст. і стали частиною міського життя, однак цей звичай було збережено у ХХІ ст., а його носіями є навколофутбольні хулігани. В статье исследуется традиция кулачных боев «стенка на стенку» в Харькове в период ХІХ– ХХІ вв., а также история ее исследования. Автор доказывает, что кулачные бои «стенка на стенку» были распространены в Харькове на протяжении ХІХ–ХХ вв. и стали частью жизни города, однако этот обычай сохранился в ХХІ в., а его носителями являются околофутбольные хулиганы. The author analyses the tradition of battle-royal fisticuffs in Kharkiv in the period of the 19th – 21st centuries and describes the history of relevant research. He proves that the battle-royal fisticuffs were widespread in Kharkiv through the 19th-20th centuries and have passed into the city’s traditions, while the tradition has continued to the 21st century as well and is being passed on now by football hooligans.