Усовершенствование информационной технологии управления разведкой месторождения углеводородов - Голодников, А.Н.; Кнопов, П.С. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Розглядається питання управління геологорозвідувальними роботами на етапі розвідки відкритого родовища. Проведено аналіз підходу до управління геологорозвідувальним процесом на базі моніторингу стабілізації підрахункових параметрів, розробленого вченими ЗахСибНДГНІ. Цей підхід передбачає побудову динамічної моделі, яка описувала б еволюцію уявлень щодо просторової мінливості кожного з досліджуваних геологічних параметрів. Основний недолік запропонованих раніше динамічних моделей полягає у тому, що вони описують фактично досягнутий інформаційний стан, але не дають можливості оцінювати наслідки реалізації передбачуваних варіантів управлінських рішень (визначення точок розміщення свердловин на площі, їх кількості, параметрів свердловин, видів та обсягів досліджень, які необхідно в них провести). Розроблена динамічна модель базується на ігровій динамічній моделі, яка дозволяє прогнозувати стан вивченості при різних варіантах розміщення проектних свердловин на кілька кроків вперед. The paper deals with the management of geological exploration at the stage of exploration of an open field. The analysis of an approach to management of geological exploration process based on monitoring the stabilization of estimation parameters developed by the scientists of ZapSibNIGNI is performed. This approach involves the construction of a dynamic model that would describe the evolution of ideas about the spatial variability of each of the studied geological settings. The main disadvantage of previously proposed dynamic models is that they describe actually reached state of information, but do not allow to assess the implications of proposed options for management decisions (the definition of points of location of wells in the area, their number, the parameters of wells, types and volumes of research that need to be performed. The developed in this paper dynamic model is based on dynamic game model which enables us in several steps ahead to predict the state of knowledge for the various variants of project wells placing.