Анализ методов кодирования MPEG-4 видео для поиска возможностей вкрапления цифровых водяных знаков. Часть 1 - Никитенко, Л.Л. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Розглянуто можливість вкраплення цифрових водяних знаків (ЦВЗ) під час процесу кодування цифрового відео за стандартом MPEG-4. Для пошуку можливостей вкраплення ЦВЗ досліджуються методи та параметри стиску/кодування, які відрізняють цей стандарт від створених раніше стандартів типу MPEG. Запропоновано вкраплювати біти ЦВЗ у параметри кодування форми об’єктів, що мають місце у кадрах відео. The digital watermarking embedding possibility is considered while the process of digital video standard MPEG-4 coding. The compression/coding methods and parameters that distinguish this standard from created before MPEG standards are investigated for search of the digital watermarking embedding possibilities. The digital watermarking bits are offered to be built in the coding parameters of the object forms that are present at video.