Синтез систем переменной структуры для стабилизации судна при неполной управляемости - Тимченко, В.Л. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Досліджено оцінки керованості квазілінеаризованих нестаціонарних динамічних моделей судна на основі рангових критеріїв керованості та визначено умови неповної керованості моделей судна на заданих траєкторіях. Синтезовано системи з додатковими компенсаційними інтегрувальними зворотними зв’язками для забезпечення субоптимальної траєкторії стабілізації. The estimations of controllability of quasi linearized nonstationary dynamic models of ship are studied at scalar control on the basis of rank criteria of controllability, and the conditions of incomplete controllability of ship models on the set trajectories are determined. Systems with additional compensative integrating feedbacks providing the suboptimal trajectory of stabilization are synthesized.