Поведение системы некруговых отверстий в полупространстве со свободной границей под воздействием стационарных SH-волн - Панченко, Б.Е. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Для оціночного дослідження задачі керування механічними характеристиками системи некругових отворів у півпросторі з границею, вільною від сил, може використовуватися метод числового інтерполювання високоточних результатів розв’язання прямої задачі. Запропоновано та досліджено паралельний алгоритм числового розв’язання прямої стаціонарної динамічної задачі теорії пружності про взаємодію SH-хвиль з системою отворів довільного поперечного перетину, що знаходяться у півпросторі з границею, вільною від сил. Крайову задачу зведено до системи інтегральних рівнянь, яка розв’язується чисельно. Завдяки схемі паралельних обчислень досліджено ситуації зі значною кількістю відбиваючих отворів. Наведено нові числові результати. For the evaluative study of the problem of controlling the mechanical properties of noncircular holes in the halfspace with a free boundary, the method of numerical interpolation of precise results of a direct problem solution can be applied. A parallel algorithm of numerical solution of a direct stationary dynamic problem of the elasticity theory about the SH-wave interaction with a system of holes of an arbitrary crosssection, located in a halfspace with a force-free boundary, is proposed and investigated. The boundary value problem is reduced to a system of integral equations which can be solved numerically. The scheme of parallel computing has allowed to investigate situations with a large number of reflective holes. New numerical results are presented.